EN | PL | ES | IT | RO

Trusa de intrumente


Sfaturi esențiale de securitate a routerului
Sfaturi esențiale de securitate a routerului

Îmbunătățiți securitatea rețelei dvs. cu câțiva pași de bază

Urmând aceste sfaturi simple, puteți face rețeaua companiei dvs. mult mai sigură:

1. Uitați-vă la data de fabricare a routerului

Routerul dvs de încredere a fost alături de dvs de la începutul companiei tale? Îl tratezi ca pe un angajat de onoare? Înțelegem asta, chiar înțelegem! Dar atunci când securitatea afacerii dvs este în joc, nu mai este loc pentru a fi sentimental.

Nu există o modalitate ușoară de a determina dacă ar trebui schimbați dispozitivul sau nu. Experții recomandă înlocuirea routerului la fiecare 2-3 ani, maximul absolut fiind de 5 ani. Ar trebui schimbați imediat dispozitivul dacă acceptă doar un protocol de criptare despre care se știe că are vulnerabilități majore de securitate (mai multe informații despre acest subiect vor fi tratate mai târziu).

2. Actualizați firmware-ul

Cumpărați un router nou, configurați elementele de bază și apoi nu mai atingeți niciodată panoul de administrare? Cu toții am fost acolo! Dar există un motiv bun pentru a face check-in din când în când. Routerele, ca orice alt dispozitiv conectat la Internet, primesc actualizări constante de firmware. În timp ce unele dintre dispozitive se actualizează automat, altele necesită intervenția administratorului pentru a face acest lucru - dacă doar o lăsați așa, este posibil pierdeți actualizări importante de securitate, care pot fi folosite de actori răi pentru a obține acces la rețeaua dvs.!

3. Dezactivați Wi-Fi Protected Setup (WPS)

În timp ce vizitați panoul de administrare, asigurați-vă dezactivați WPS. Ce este WPS? Este o metodă de conectare a unui nou dispozitiv la rețea prin apăsarea unui buton fizic de pe router. Poate părea la îndemână (nu trebuie memorați parola!), dar este foarte periculos continuați. De ce?

WPS este cel mai comun mod printre hackeri de a obține acces neautorizat la rețeaua dvs. Multe instrumente de hacker se bazează exclusiv pe exploatarea WPS ca metodă de a încălca securitatea rețelei. Oprirea acestuia este unul dintre cei mai simpli și importanți pași pentru a vă menține rețeaua în siguranță!

4. Nu utilizați protocoale de criptare WEP sau WPA (dacă nu trebuie)

Versiunea standard și începuturile sale merg până în 1999. A fost înlocuit de WPA (Wi-Fi Protected Access) în 2003, care a fost urmat de WPA2 în 2004. Din 2018, WPA3 a devenit disponibil pentru utilizare. Deci pe care ar trebui să-l folosiți? Răspunsul simplu este pe cel mai nou pe care îl acceptă routerul dvs. Dacă routerul dvs. permite doar utilizarea criptării WEP sau WPA, luați în considerare înlocuirea acestuia cât mai curând posibil. Ambele protocoale au vulnerabilități cunoscute care permit actorilor răi acceseze rețeaua în doar câteva minute, folosind instrumente disponibile public. WPA2 este cel mai comun în acest moment, dar dacă intenționați schimbați routerul în viitorul apropiat, obțineți un dispozitiv care acceptă Wi-Fi 6 și WPA3.

Deci, de ce sunt cei „periculoși” încă prin preajmă? Rețineți dispozitivul care se conectează la router trebuie, de asemenea, să poată utiliza protocolul de criptare. Nu este neobișnuit ca o companie folosească un anumit dispozitiv care poate funcționa numai pe un protocol mai vechi. Dacă acesta este cazul, luați în considerare crearea unei rețele suplimentare pentru ca dispozitivul respectiv funcționeze pentru a evita compromiterea tuturor dispozitivelor dvs.

5. Creați o rețea separată pentru oaspeți

„Pot folosi Wi-Fi-ul dvs?” este o întrebare pe care o veți auzi mai devreme sau mai târziu în timp ce conduceți o afacere. Deși este o solicitare de înțeles (și total nevinovată) în 95% din timp, nu există niciodată suficientă prudență atunci când vine vorba de securitate, mai ales când majoritatea dispozitivelor moderne permit crearea unei rețele de invitați cu câteva apăsări de butoane. Amintiți-vă: deși oaspeții dvs. pot avea cele mai bune intenții, dispozitivele lor pot fi deja compromise fără știrea lor.

6. De fapt, utilizați o parolă pentru a proteja rețeaua

Deși toate sfaturile de mai sus sunt importante, acesta este cel mai important. Toți acești pași nu vor funcționa dacă nu există o parolă, pentru început cu (puteți afla mai multe despre parolele sigure din setul nostru de instrumente Cele mai bune practici).



Cuvinte cheie

router, securitate cibernetică, WPS, wifi, Internet

Obiective/scopuri:

Cu aceste sfaturi, un cursant își va crește gradul de conștientizare cu privire la riscurile unei rețele nesecurizate necorespunzător; obțineți informațiile necesare pentru a proteja routerul de potențiale atacuri ale hackerilor.

Descriere:

În acest set de instrumente, veți găsi 6 reguli simple pentru a crește securitatea routerului dvs. și, în plus, a întregii rețele corporative. Nu aveți nevoie de ajutorul unui expert pentru a implementa aceste sfaturi. O poți face singur.


Materiale de instruire aferente

CONSORȚIU


team img
team img
team img



team img
team img
team img
Sprijinul Comisiei Europene pentru producerea acestei publicații nu constituie o aprobare a conținutului, acesta reflectând doar opiniile autorilor, iar Comisia nu poate fi trasă la răspundere pentru folosirea informației incluse.
Descriere legală – licență Creative Commons:
Materialele publicate pe site-ul web al proiectului CyberMSME sunt clasificate drept Resurse Educaționale Deschise (OER) și pot fi liber (fără permisiunea creatorilor acestora): descărcate, utilizate, reutilizate, copiate, adaptate și partajate de utilizatori, cu informații despre sursă. de originea lor.